Vi er lykklige eiere av en Nidelv 28 fra 1987. Båten er bra utstyrt, men har selvsagt behov for både enkelte utskiftinger av utstyr og vedlikehold av det som er montert. På årets liste stod ny kalesje, nye førerstoler, ny toalettløsning og noe overraskende for oss; et nytt startbatteri.

I 2011 ble det installert en landstrømløsning med landstrømstasjon, batterilader, landstrømuttak og landstrømkabel. Innkjøpet ble gjort på nettbutikken Seatronic i samråd med båtelektriker, som installerte løsningen. Han la også inn flere 230 V uttak i båten. Denne løsningen har vi hatt stor glede av.

Ny kalesje
I forbindelse med vårpussen skulle vi ta av kalesjen, som er ca 7-8 år gammel. Da raknet den i flere sømmer og vi fant ut at båten måtte få ny kalesje. Fra før har den gamle kalesjen et par slitasjehull. Vi bestilte ny kalesje hos Hauge Produkter i Bergen i begynnelsen av mai og fikk den levert med et nødskrik til ferien i slutten av juni. Den gamle kalesjen er produsert hos Alf Hansen i Trondheim og Hauge Produkter leverer deres kalesjer for Vestlandet. Med riktig malnummer fikk vi en kalesje, som etter at Hauge Produkter hadde tilpasset den på båten, passet perfekt. Og den er potte tett. Den nye kalesjen hevet både inntrykket av båten og trivselen ombord, synes vi.

Skal du ha ny kalesje til båten er det lurt å benytte en lokal leverandør eller kalesjemaker. Å bestille den fra et helt annet sted i landet og konstatere at den ikke passer på båten etter leveranse, er krevende når kalesjemaker ikke kan fysisk tilpasse den til båten. Da kan det gå lang tid før du blir fornøyd.

Nye førerstoler
Den gamle doble førerstolen var slitt og stygg. Vi valgte å bestille 2 nye orginale enkle førerstoler fra Seasit i Kristiansand. Det er de som har vært hoffleverandør av interiør til Nidelv Båtbyggeri; nå Nilsen Båtbyggeri i Arendal. Det koster litt mer enn stoler fra Maritim, men det er god kvalitet som leveres og du får orginallogo på stolene. Stoltypen til Nidelv 28 heter Neptun.

Vi valgte stoler med lommer på baksiden, noe som er svært praktisk. Det er ca 1 mnd bestillingstid hos Seasit, så det må man ta med hvis man skal bestille til ny båtsesong, men leveransen kom presist og greit i posten til avtalt pris. Skal du kontakte Seasit så er vår erfaring at du må ringe dem. E-post ser det ikke ut til at de er så god til å følge opp.

Ny toalettløsning
For å øke komforten i båten vår hadde vi ønske om å bytte ut manuelt toalett og manuel septikkpumpe, med en elektrisk løsning. Bakgrunnen for dette var at vi i alle tilfelle måtte bytte septikkslangene som var gamle og ga en liten ubehagelig odør i forkabinen. Når først disse skulle byttes, rev vi også ut det gamle toalettet og pumpen, og installerte TMC elektrisk toalett og TMC septikkpumpe med membran (som tåler å tørrkjøres). Vi erstattet de gamle septikkslangene med gasstette og solide nye septikkslanger.

Bryter er plassert ut til høyre oppunder hyllen på toalettrommet.

Utstyret ble kjøpt hos BestMarin i Bergen, som skal ha pluss i margen for kyndig og god veiledning.

Pumpen for å pumpe ut av septikktank og i sjøen er plassert der den gamle manuelle septikkpumpen var montert i skottet nærmest toalettrommet.

Toalett og pumpe ble koblet opp mot forbruksbatteriet som står på baugpropellen.

Bryter for pumpe ble plassert under skott i forkabin der septikktank ligger, da ingen uten videre av ren nysjerrighet bør finne denne knappen og trykke på den på “et tilfeldig sted”, for å si det slik. Her vises også de nye gasstette septikkslangene.

Vi har vel fått høre følgende om dette underveis:

1. Skal du installere elektrisk toalett og pumpe er det kun Jabsco som gjelder. Dette er imidlertid veldig dyrt. Vi valgte TMC etter anbefaling fra BestMarin i Bergen og er fornøyd med det. Det fungerer sålangt utmerket.

2. Elektrisk toalett støyer mye. Det støyer, men det er absolutt til å leve med. Og så mye enklere for barna som tidvis har slitt med pumpetoalettet i båten. I tillegg trenger en ikke være så bekymret for hva båtgjester kan finne på å putte i toalettet, da det har kvern som gruser det meste på veien ned mot septikktanken.

3.Elektrisk toalett fyller mye raskere opp septikktanken da det bruker mer vann for spyling. Det er ikke vår erfaring. Tror faktisk at toalettet er såpass mye mer effektivt at vi bruker mindre vann, men det er stor septikktank i Nidelv 28 (130 liter). Sålangt har dette ikke vært noe problem for oss.

Nytt startbatteri
Bytte av startbatteri stod ikke på planen for 2012, men måtte uføres i all hast underveis på båttur i sommer, da det viste seg at det var en lekkasje på startbatteriet som gjorde at det ikke ville lade. Dette påvirket hele batteribanken negativt, men ordnet seg når vi byttet ut startbatteriet. Båten har 3 batterier totalt – det står 1 på baugpropellen i tillegg til de 2 på bildet under.

Ship ohoi!